Korijander

Korijander je jednogodišnja zeljasta biljka, izuzetno lekovita, kao začin korišćena od davnina a u narodu poznata kao “kineski peršun”. Može da se koristi svež, u osušenom obliku, a takođe se koristi i njegovo seme, posebno u pekarstvu. Ima izrazito jak ukus koji podseća na mešavinu peršuna, žalfije i citrusa. Odlično se kombinuje u salate, supe, rižota, jela sa povrćem, meso, ribe i soseve.
Korijander – lekovita svojstva
Korijander je poznat po svojim mnogobrojnim lekovitim svojstvima. Smanjuje nivo šećera u krvi, snižava krvni pritisak i dovodi ga u optimalni balans. Odlična je preventiva protiv krvnog ugruška. Korijander poboljšava varenje, uklanja probleme sa gastritisom, pomaže kod upale pluća i upale bešike, jer je prirodni antiseptik. Bogat je eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C, organskim kiselnima, vraća snagu organizmu pa zbog toga ima veoma veliku ulogu u detoksikaciji organizma, od teških metala.
U našoj ponudi, imamo korijander tokom cele godine, osim u letnjoj sezoni i zimi kada je temperatura u minusu.